Wednesday, March 12, 2008

Jabal Thur (Jabal Musa)

Merupakan tempat suci di dataran Sinai. Di sinilah Nabi Musa alaihisalam berbicara dengan Allah Taala sebagaimana yang dinyatakan di dalam al Quran yang bermaksud; “Sesungguhnya aku inilah tuhanmu, maka tanggalkanlah kedua terompahmu sesungguhnya kamu berda di lembah suci, Thuwa"

Di dalam Al Quran, Allah Taala ada merakamkan perkataan Thur Sina antaranya:- Firman Allah Taala ;"Dan pohon kayu keluar dari Thur Sina (pohon Zaitun) yang menghasilkan minyak, dan dan sumber makanan bagi orang yang makan"

"Dan Kami telah memanggilnya dari sebelah kanan gunung Thur dan Kami telah mendekatkannya kepada Kami di waktu dia munajat (kepada Kami)"

"Hai Bani Israel, sesungguhnya Kami telah menyelamatkan kamu sekalian dari musuhmu, dan Kami telah mengadakan perjanjian dengan kamu sekalian (untuk munajat) di sebelah kanan gunung itu dan kami telah menurunkan kepada kamu sekalian manna dan salwaa"

"Dan tiadalah kamu berada berdekatan gunung Thur ketika Kami menyeru (Musa) tetapi (kami mengetahui kehendakmu) sebagai rahmat dari tuhanmu, supaya kamu memberi peringatan kepada kaum yang sekali-kali belum datang kepada mereka sebagai pemberi peringatan sebelum kamu agar mereka ingat"

Kawasan ini terletak pada ketinggian 2285 meter daripada permukaan laut. Udaranya yang dingin dan nyaman terserlah apabila seringkali diliputi salji pada musim sejuk di puncaknya. Kawasan ini juga menempatkan Makam Nabi Salleh, dan Nabi Harun alaihuma salam. Kawasan ini juga terdapat lembaran sejarah keingkaran Samiri di mana terdapat patung I'jil (anak lembu yang disembelih oleh Samiri) ketika Nabi Musa selesai bermunajat kepada Allah selama 40 hari di atas bukit. Di sini jugalah dikatakan terdapatnya pohon suci yang telah dinyatakan di dalam al Quran sebagaimana firman-Nya ;

"Dan pohon kayu keluar dari Thur Sina (pohon Zaitun) yang menghasilkan minyak, dan dan sumber makanan bagi orang yang makan"

No comments:

BKMIP

LAMAN PILIHAN